This is an HTML version of an attachment to the Freedom of Information request 'Privind reglementarile tehnice pentru conservarea frunzelor de vita de vie'.


AGENŢIA NAŢIONALĂ PENTRU   
NATIONAL FOOD SAFETY  
SIGURANŢA ALIMENTELOR 
AGENCY 
A REPUBLICII MOLDOVA 
 
OF THE REPUBLIC OF MOLDOVA 
 
str. M. Kogălniceanu, 63, MD-2009, , mun. Chişinău 
63 M. Kogalniceanu Str., MD-2009, Chisinau, 
 
Republica Moldova 
Republic of Moldova 
Tel/fax. (+373 22) 26-46-40, 29-47-31, 26-46-60 
Tel/fax. (+373 22) 26-46-40, 29-47-31, 26-46-60 
e-mail: xxxx@xxxx.xxx.xx, www.ansa.gov.md 
e-mail: xxxx@xxxx.xxx.xx, www.ansa.gov.md 
 
 
 Nr. 08-12-3362 din “ 03 ” 07. 2024 
 La nr.       f/n     din “25 ” 06.  2024 
           
 
 
                     
    Dnei Ana 
                                                                                 xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx@xxxxxxxxx.xx  
              
Urmare  a  solicitării  dvs,  privind  accesul  la  informație,  trimisă  prin  intermediul 
portalului  electronic  xxxx@xxxx.xxx.xx,  înregistrată  la  Agenția  Națională  pentru 
Siguranța Alimentelor (în continuare - Agenție) cu nr. A-621/24 din 26.06.2024, referitor 
la următoarele informații de interes public, vă informăm după cum urmează: 
1. În R. Moldova nu sunt Reglementări Tehnice sau careva acte normative, privind 
conservarea frunzelor de viță-de-vie. 
2.  La  moment  o  astfel  de  activitate  nu  este  reglementată  tehnic,  din  care 
considerente  se  aplică  prevederile  art.  13  și  131  din  Legea  306/2018  privind  siguranța 
alimentelor, în special, respectarea cerințelor privind siguranța și calitatea acestor produse 
la toate etapele lanțului alimentar, elaborarea unei instrucțiuni tehnologice, aprobate de 
operatorul din domeniul alimentar (ODA) - persoana fizică sau juridică responsabilă de 
respectarea reglementărilor din domeniul alimentar în cadrul întreprinderii din domeniul 
alimentar  aflată  sub  controlul  său
,  care  se  prevadă  cerințe  față  de  materiile  prime, 
produsele  finite,  utilizarea  de  aditivi  alimentari  respectând  cerințele  Regulamentului 
sanitar  privind  aditivii  alimentari
  aprobat  prin  HG  nr.  229/2013,  indicatori  de 
inofensivitate  conform  Regulamentului  sanitar  privind  contaminanții  din  produsele 
alimentare
,  aprobat  prin  HG  520/2010,  stabilirea  termenului  de  valabilitate,  metode de 
analiză, prevederi de etichetate în conformitate cu Legea nr. 279/2017 privind informarea 
consumatorului
  cu  privire  la  produsele  alimentare,  ambalare  respectând  cerințele 
Regulamentului sanitar privind materialele și obiectele destinate să vină în contact cu 
produsele  alimentare
,  aprobat  prin  HG  nr.  308/2011,  condiții  de  expunere,  păstrare, 
transportare, înregistrarea activității conform  Legii nr. 231/2010 cu privire la comerțul 
interior
, etc. 
De asemenea, operatorii din domeniul alimentar, la etapa de producție, sunt obligați 
să  organizeze  și  să  efectueze,  pe  parcursul  fluxului  tehnologic,  controlul  siguranței 
produselor alimentare, să înregistreze rezultatele acestuia și să le păstreze pe o perioadă 
de un an de la data-limită de consum sau de la data durabilității minimale, sau de la ultima 
zi a termenului de valabilitate, ghidându-se de prevederile actelor legislative și normative 
în vigoare pe teritoriul R. Moldova menționate supra. 


3. Operatorul din domeniul alimentar pentru desfășurarea unei activități, trebuie să 
dețină de acte permisive, eliberate de către organele abilitate: 
-  notificare,  care  se  eliberează  de  către  Direcția  comerț,  prestări  servicii  și 
alimentație publică (Modul de eliberare a notificării poate fi vizualizat pe pagina oficială 
a Direcția comerț, prestări servicii și alimentație publică, din cadrul Direcției Generale 
Economiei, Comerț și Turism a Consiliului municipal Chișinău
); 
- certificat de înregistrare în domeniul siguranței alimentelor, care se eliberează de 
către Agenție.  
Astfel,  pentru  obținerea  certificatului  de  înregistrare  în  domeniul  siguranței 
alimentelor, ODA trebuie să depună o cerere prin următoarele modalități: 
1.  electronic, prin intermediul portalului serviciilor publice (www.servicii.gov.md) sau 
prin intermediul poștei electronice (sub formă de document electronic cu semnătura 
electronică  avansată  calificată,  prin  intermediul  mijloacelor  electronice  de 
comunicare);  
2.   personal sau prin intermediul unui reprezentant împuternicit conform legii, direct la 
ghișeul  Subdiviziunii  Teritoriale  Siguranța  Alimentelor  cu  statut  de  direcții  ale 
Agenției  (STSA),  în  raza  căruia  ODA  dorește  să  desfășoară  o  activitate,  unde  cu 
ajutorul recepționarului accesează SIA GEAP;  
3.  prin scrisoare recomandată. 
La  recepționarea  cererii  de  înregistrare  în  domeniul  siguranței  alimentelor, 
reprezentantul  ghișeului  unic  acordă  solicitantului  certificatul  constatator  conform 
prevederilor  și  modelului,  stabilite  de  Legea  nr.  160/2011  privind  reglementarea  prin 
autorizare a activității de întreprinzător. 
 La  depunerea  cererii  în  numele  solicitantului  în  sistemul  SIA  GEAP  de  către 
ghișeul unic STSA, la dosar se anexează în mod obligatoriu cererea scanată pe format de 
hârtie. 
Lista  documentelor  care  se  atașează  la  cerere  pentru  eliberarea  actului  permisiv  
sunt:  
a) actul ce confirmă înregistrarea activității de întreprinzător în Republica Moldova;  
b)  copia  de  pe  actul  de  proprietate  sau  de  pe  contractul  de  locațiune  a 
imobilului/terenului în care se va desfășura activitatea înregistrată. 
În cerere se indică denumirea obiectului, adresa și tipul activităților. 
 
 
Director general adjunct 

 
 
 
 
Afanasi TARLEV 
Digitally signed by Tarlev Afanasi
 
Date: 2024.07.03 12:02:34 EEST
Reason: MoldSign Signature
 
Location: Moldova
 
Prezenta  scrisoare  a  fost  semnată  în  conformitate  cu  Ordinul  directorului  general  al  Agenției  Naționale  pentru  Siguranța 
Alimentelor  nr.231  din  19 mai 2023  ”Cu  privire  la  stabilirea/delegarea  unor  competențe  și  sarcini  ale  directorului general  și  ale 
directorilor generali adjuncți ai Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor”.
 
Ex. Godzin G, Constantinovici M.