Aceasta este o versiune HTML a unui ataşament la solicitarea de acces la informații 'Privind actele care au stat la baza pentru hrana la Hirjăuca'.




 
 
 

MINISTERUL SĂNĂTĂŢII AL REPUBLICII MOLDOVA 
 
AGENȚIA NAȚIONALĂ PENTRU SĂNĂTATE PUBLICĂ 
 
 
MD 2028, mun. Chişinău, str. Gh. Asachi 67A, Tel. +373 22 574 501, https://ansp.md e-mail: xxxxxx@xxxx.xxx.xx  IDNO:1018601000021 
 
 
 
 
Nr. 01-14/1-3335 din _21.08.2023   
 
La nr.243/23     _ din _16.08.2023__ 
 
 
Doamnei Irina 
<foi+request-776-
xxxxxxxx@xxxxxxxxx.xx>
 
 
Stimată doamna Irina, 
        Urmare a examinării cererii Dvs adresată Agenției Naționale pentru Sănătate 
Publică, Vă comunicăm că conform Legii 306/2018 articolele 1, alin. (2) lit. b), 24 
alin. 1, 2, lit. a), b) ,e), f), g), h),  autoritatea competentă de domeniul alimentației 
publice  este  Agenția  Națională  pentru  Siguranța  Alimentelor  (ANSA).  Astfel, 
verificarea  actelor  de  autorizare  și  certificare  a  produselor  alimentare,  inclusiv 
materiei prime, revine ANSA. 
        Conform datelor de laborator în cadrul investigării îmbolnăvii de grup care a 
avut  loc  în  sanatoriul  „Codru”,  la  17  bolnavi,  din  cele  29  persoane  intoxicate  în 
sanatoriul „Codru”, a fost identificat agentul cauzal Salmonella enteritidis. Probele 
diurne  din  06  -  07.08.2023  și  materia  primă  au  fost  prelevate  pentru  investigarea 
microbiologică  de  către  specialiștii  ANSA,  și  corespunzător,  informația  o  puteți 
obține de la autoritatea vizată. 
        Totodată, art. 25 al Legii 306/2018, care se referă la riscurile asupra stării de 
sănătate  a  populației  provocate  de  produsele  alimentare,  prevede  cercetarea 
epidemiologică  a  izbucnirilor  de  toxiinfecții  alimentare  de  comun  cu  Ministerul 
Sănătății (prin intermediul ANSP). 
 
 
Cu respect, 
 
Director adjunct 
 
 
 
Vasile GUȘTIUC 
 
Digitally signed by Guştiuc Vasile
 
Date: 2023.08.21 16:11:26 EEST
Reason: MoldSign Signature
 
Location: Moldova
 
Ex. Vasile Sohotchi, 
Tel. 022 574313